Gebakken zalm, bearnaise, en waterkerspuree
Ingrediënten:
4 zalmfilets van 150 g /stuk
12 aardappelen (zachtkokende of frietaardappelen)
200 g boter
scheutje melk
peper en zout
nootmuskaat
2 bussels waterkers
4 eidooiers
4 el dragonazijn
4 el water
140 g boter (in klontjes gesneden)
1 bussel dragon
1 bussel kervel
Bereiding:
Aardappelpuree:
Schil de aardappelen, snijd in twee, doe ze in een pot met water en kook deze gaar.
Passeer de aardappelen door een passe-vite en werk op met wat boter, een scheutje melk, peper, zout en nootmuskaat. Werk tenslotte af door er de gewassen waterkers onder te mengen.
Bearnaisesaus:
Klop de eidooiers met de azijn en het water los in een pot. Kruid het mengsel met peper en zout.
Zet de pot op een matig vuurtje en klop luchtig tot het mengsel een goede binding heeft, als dit te warm wordt stollen de eidooiers en is de bearnaisesaus geschift. Neem de pot van het vuur. Roer de klontjes koude boter onder de saus tot ze helemaal gesmolten zijn.
Snijd de dragon en de kervel fijn en breng de saus hiermee op smaak.
Zalm:
Verwarm de oven voor op 120°c.
Snijd de zalm in 4 porties van 150 g/stuk en bak deze aan in een hete pan met wat olijfolie.
Steek de zalm in de oven gedurende minuten op 120°c.