Nieuws

7 op de 10 grondwaterstanden zijn hoog tot zeer hoog

door Margo Ombelets

De maand augustus begint met grondwaterstanden die hoog tot zeer hoog zijn voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij die Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vandaag bekend maakt. Meer neerslag en minder verdamping zorgden ervoor dat de grondwaterstanden niet daalden, zoals normaal te verwachten is in het zomerseizoen. De grondwaterstanden zijn op ongeveer 7 van de 10 meetplaatsen hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar en slechts op ongeveer 7% van de meetplaatsen nog laag (3%) tot zeer laag (4%) voor de tijd van het jaar.

Het nieuwe toestandsrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) spreekt voor zich. In juli was het kouder en natter dan normaal. In de oostelijke helft van Vlaanderen viel tot meer dan dubbel zoveel neerslag dan normaal in juli. In het westen van Vlaanderen was juli normaal tot wat natter dan normaal. In de oostelijke helft van Vlaanderen viel veel meer neerslag dan in de westelijke helft, zowel de voorbije 3 maanden als in juli alleen. De neerslagtotalen variëren tussen 49,87 en 167,5 mm, met een gemiddelde van 105,58 mm wat een stuk boven de normale waarde ligt (normaal juli in Ukkel: 76,9 mm). De neerslagtotalen voor de voorbije 3 maanden (mei t.e.m. juli) variëren tussen 203,6 mm en 409,31 mm en blijven met een gemiddelde van 297,98 mm een stuk boven de normale waarden (normaal mei t.e.m. juli in Ukkel: 207,4 mm).

Overvloedige regen
"Ongetwijfeld zijn de meeste Vlamingen de neerslag van de voorbije weken meer dan beu. Niet in het minst daar waar het wateroverlast met zich meebracht", klinkt het bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. "De aanhoudende neerslag heeft uiteraard gevolgen voor de grondwaterstanden. Uit het toestandsrapport blijkt alvast dat we begin augustus 2021 veel minder locaties hebben met lage tot zeer lage peilen en een veel groter aandeel normale en hoge grondwaterstanden t.o.v. de situatie begin augustus vorig jaar".

7 op de 10 grondwaterstanden zijn hoog
Meer neerslag en minder verdamping zorgden ervoor dat de grondwaterstanden niet daalden (zoals normaal te verwachten is in het zomerseizoen). De grondwaterstanden zijn op ongeveer 7 van de 10 meetplaatsen hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar (hoog: 25%, zeer hoog: 47%). Op ongeveer 7% van de meetplaatsen zijn de grondwaterstanden nog laag (3%) tot zeer laag (4%) voor de tijd van het jaar. Deze meetplaatsen liggen op locaties waar de grondwatertafel trager reageert op weersomstandigheden. Deze meetplaatsen worden gekenmerkt door een van nature diepere grondwaterstand waardoor de neerslagoverschotten met een grote vertraging het grondwater bereiken en hierdoor niet snel reageren op wijzigende weersomstandigheden. De overblijvende lage/zeer lage peilen voor de tijd van het jaar bevinden zich vooral in het zuiden van de provincies Limburg en Vlaams-Brabant.

Debieten waterlopen gedaald
Na het hoogwater van half juli zijn de debieten van de waterlopen op de meeste plaatsen gedaald, maar zijn ze op alle bekkens toch hoog tot zeer hoog voor juli. Er worden geen kritieke overstromingen verwacht van de onbevaarbare waterlopen. Ook op de bevaarbare waterwegen is en blijft de afvoersituatie de komende dagen normaal (bron: HIC).