Nieuws

Afbraak van voormalig kinderopvanghuis Molenberg start vandaag

door Margo Ombelets

Sinds 2016 staan de gebouwen van het voormalige kinderopvanghuis in Rekem bij Lanaken leeg. De Vlaamse overheid had vijf jaar om een herbestemming te vinden voor het gebied, maar dat is niet gelukt. Vandaag starten de voorbereidingen voor de afbraak van Molenberg, de voormalige kolonie voor verzwakte kinderen. De kinderen konden er vroeger genieten van de zuivere lucht om terug op krachten te komen. 

In 2007 kocht de Vlaamse overheid het domein als enclave in het Nationaal Park Hoge Kempen. De site is omgeven door waardevolle en kwetsbare natuurgebieden met Europese bescherming. De daaropvolgende jaren werden verschillende partijen actief benaderd voor een mogelijke invulling van openbaar nut zoals ecotoerisme, bezinning of natuuronderzoek. Geen enkele partij bleek kandidaat door de beperkingen omwille van de ligging en de hoge renovatiekost.

Aanvang werken
De periode van de werken is niet toevallig gekozen. Vleermuizen zijn momenteel mobiel: ze hebben hun winterverblijfplaatsen verlaten, maar nog geen zomerkolonies gevormd. Voorafgaand aan de werken heeft Natuur en Bos in de nabije omgeving 50 vleermuizenkasten opgehangen. Verder wordt er ook een vleermuistoren voorzien. De zolder en de spouw van het hoofdgebouw worden bij de start van openingen voorzien om eventueel aanwezige vleermuizen de kans te geven veiligere oorden op te zoeken. De gebouwen worden dus niet ruwweg gesloopt. Eerst wordt er gezorgd voor een werfinrichting waarbij de bijzondere oude bomen bescherming krijgen tegen mogelijke beschadiging tijdens de werken. De gebouwen worden dan zorgvuldig gestript om de gebruikte materialen te scheiden en waar mogelijk te recupereren. Pas na het ontmantelen worden de gebouwen gesloopt.

Monument
In het najaar zouden de gebouwen en alle verhardingen verdwenen moeten zijn, op een monumentje na dat herinnert aan wat hier vroeger was. Het domein wordt dan opnieuw natuur. In plaats van een enclave in het hart van het Nationaal Park Hoge Kempen ontstaat er een halfopen natuurverbinding tussen de natuurreservaten Vallei van de Ziepbeek en Neerharerheide. Een belangrijke doelstelling uit het Masterplan Nationaal Park is zo gerealiseerd.

Natuur en Bos maakte een video over de uitleg van de afbraak: