Economie

Bussenbouwer EOS Coach in Bree sluit de deuren

Bussenbouwer Eos Coach in Bree wil de deuren sluiten. 142 arbeiders en 19 bedienden verliezen dan hun baan. Het bedrijf heeft dit bekend gemaakt op een bijzondere ondernemingsraad.

De directie van het moederbedrijf Van Hool zegt gedwongen te zijn deze moeilijke beslissing te nemen, om de werking en de rendabiliteit van de Van Hool-groep niet in het gedrang te brengen. De laatste 3 jaren was de vestiging in Bree verlieslatend. Voor de tweede helft van dit jaar zijn er zelfs helemaal geen werkopdrachten meer in het orderboek van de Breese fabriek. 

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool nv, gaf volgende toelichting : "De wereldmarkt van bussen en coaches, en vooral de Europese en Amerikaanse markt, is enorm competitief, met producenten die meer en meer hun productie naar lage loonlanden verschoven hebben. Deze verschuiving legt een grote druk op de verkoopprijzen. Om competitief te blijven is de Van Hool-groep, waartoe de EOS Coach Manufacturing Company nv behoort, genoodzaakt geweest te investeren in Macedonië, waar de loonkost beduidend lager is dan in België".

De directie van Van Hool beseft dat, indien de fabriek in Bree daadwerkelijk gesloten wordt, deze beslissing grote gevolgen heeft voor de betrokken medewerkers. Van Hool zal er alles aan doen om voor een zo goed als mogelijke begeleiding te zorgen. Indien het tot een effectieve sluiting komt zal er een sociaal plan worden onderhandeld

Meer in ons nieuws van 18u30.