Koeltorens voormalige elektriciteitscentrale Langerlo worden zaterdag 2 oktober opgeblazen
De twee koeltorens en twee van de drie schoorstenen van de voormalige elektriciteitscentrale van Langerlo in Genk worden op zaterdag 2 oktober opgeblazen. Vanuit een gecontroleerde zone zullen toeschouwers de sloop vanop afstand kunnen volgen. Op de site van 26 hectare komt een nieuw bedrijventerrein.
De thermische elektriciteitscentrale aan de Haven Genk deed jarenlang dienst als kolencentrale, maar blies in 2017 haar laatste adem uit. Het Luxemburgse bedrijf BTK kondigde in mei 2019 nog aan twee gascentrales in Langerlo te willen bouwen met steun uit oliestaat Qatar, maar deze plannen draaiden uiteindelijk op niets uit. In de zomer van 2019 begonnen de sloopwerken. De gebouwen van de centrale zelf gingen al tegen de grond, maar door de coronacrisis werd de sloop van de koeltorens en schoorstenen uitgesteld.
Gecontroleerde zone voor publiek
Op zaterdag 2 oktober is het eindelijk zover. Om 13.30 uur zullen de koeltorens en schoorstenen worden opgeblazen. Toeschouwers zullen de sloop vanop afstand kunnen volgen. “Om de veiligheid en publiekstroom te garanderen, wordt het terrein op de voormalige Ford site ter hoogte van Genk Green Logistics ter beschikking gesteld om de gebeurtenis mee te beleven”, vertelt burgemeester Wim Dries (CD&V). “De centrale van Langerlo is een begrip voor veel Genkenaren en fungeerde jarenlang als belangrijke werkplek voor Genk en de omgeving. Het is voor ons dan ook een uitzonderlijk moment waarmee we graag uitkijken naar de toekomst van deze site.”
Duurzame herontwikkeling op de site
Group Machiels zal de site van 26 hectare omvormen tot een nieuw bedrijventerrein. “De Langerlo-terreinen bieden een enorm potentieel”, vertelt Wesley Mazzei van Group Michiels. “Naast een strategische ligging vlak langs het Albertkanaal en een spooraansluiting, heeft de site eveneens alle voorzieningen om productiebedrijven en zelfs energieproducenten optimaal te faciliteren. De grootte van de site maakt XXL ontwikkelingen dan weer mogelijk. Een unieke combinatie in de Benelux waardoor er al heel wat interesse getoond is van grote internationale spelers, waaronder ook energieproducenten.”