Kotstudenten ontbijten gezonder dan studenten die thuis wonen
Kotstudenten hebben de gezondste ontbijtreflex. Dat blijkt uit een enquête van CM bij 2.600 studenten. Studenten die niet op kot zitten, eten het liefst een boterham met zoet beleg terwijl kotstudenten vaker kiezen voor een stuk fruit of havermout bij het ontbijt.
Amper de helft van alle studenten vindt het ontbijt een belangrijke maaltijd. Toch ontbijt twee derde van hen elke dag in de week. In het weekend is dat zelfs drie vierde. Studenten ontbijten vooral uit gewoonte. Slechts 44% vindt het belangrijk om ook echt gezond te eten.
Wat is een gezond ontbijt?
CM-voedingsdeskundige Ben De Wit: "Het ontbijt levert energie voor de rest van de dag. Graanproducten zoals havermout en volkorenbrood zijn een belangrijke energiebron. Toegevoegde vetten en suikers, zoals in muesli of cornflakes, vermijd je beter. Ook vezels zijn belangrijk. En die vind je in fruit."
Geen tijd voor een ontbijt
Toch slaat een derde van de studenten, vooral mannen, het ontbijt soms over. Kotstudenten geven aan dat ze geen tijd hebben om te ontbijten (66%). Nochtans wonen zij vlakbij de campus. Een derde heeft geen ontbijt in huis. Ook wie thuis woont, geeft aan niet veel tijd te hebben (59%), maar slaat het ontbijt vooral over omdat hij geen honger heeft (67%).
Kok op kot
Om studenten te overtuigen dat gezond ontbijten belangrijk is en niet tijdrovend hoeft te zijn, deelt Kok op Kot vanaf 18 oktober op verschillende campussen in Vlaanderen ontbijtpakketten met een yoghurtbeker uit. Kok op Kot is een initiatief van CM dat studenten wil aanzetten om gezond te eten.