Limburgse apothekers sporen onwetende suikerzieken op
Tegen 2030 zal naar schatting 1 op 10 volwassen Belgen aan suikerziekte (diabetes) lijden. Volgens de Diabetes Liga weet 1 op 3 diabeten op dit moment niet eens dat hij/zij de aandoening heeft. Daarom lanceerde het Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond (KLAV) in samenwerking met de UHasselt ‘TakingCare’: een proefproject dat onwetende diabetici trachtte op te sporen.
Suikerziekte brengt vaak ernstige gevolgen, zoals hart- en vaatziekten, met zich mee. Maar ook de economische en maatschappelijke impact is enorm. “In vele gevallen kan diabetes door een omschakeling naar een gezonde levensstijl voorkomen worden”, zegt Leon Colla, ondervoorzitter KLAV. “Maar cijfers van de Diabetes Liga wijzen uit dat 1 op 3 Belgen niet eens beseft dat hij aan de ziekte lijdt.”
Onwetende diabetici opsporen
Het Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond (KLAV) lanceerde daarom TakingCare. Dit project werd gedurende drie weken uitgerold in 10 apotheken in Houthalen-Helchteren, met als doel ‘onwetende’ diabetici op te sporen. Wie een verhoogd risicoprofiel had, werd door de apotheker aangeraden zijn/haar huisarts te raadplegen. Ook spoorde de apotheker risicopersonen aan om een zelftest met bloedprik uit te voeren waarbij het bloedsuikergehalte werd nagegaan.
19 van de 1.369 deelnemers gediagnosticeerd
Van de 791 deelnemers die een vingerprik deden, hadden 25 een waarde die op diabetes wijst. Voor 405 personen wees de test op een voorstadium van diabetes. “Dat komt neer op een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes.” Na raadpleging bij hun arts kregen uiteindelijk 19 van de 1.369 deelnemers aan het TakingCare-project de diagnose van diabetes.
Besparing van 3,45 miljoen euro
Uit het project blijkt ook dat het economische voordeel van vroegtijdige opsporing en behandeling van (pre)diabetes enorm is. “Een economische analyse van TakingCare wees op de mogelijkheid 3,45 miljoen euro kosten te voorkomen tegen 2038 door een volledige screening in Houthalen-Helchteren. Bij een nationale screening zou tot 1,75 miljard euro kosten gerelateerd aan diabeteszorg kunnen vermeden worden.”