Nieuws

Natuurpunt Maasmechelen tegen geplande grindrug in de Maas

Natuurpunt is tegen de geplande dam in de Maas tussen Maasmechelen en Meers. De Nederlandse Rijkswaterstaat plant een zogeheten grindrug die het rivierwater vasthoudt om droogte tegen te gaan. Natuurpunt vreest desastreuze gevolgen voor de natuur.

Nederland plant een grindrug om de grondwaterstand in ons land op peil te houden. De afgelopen jaren is de Maas een aantal keer door de grindrug van Meers gebroken, en daarom staat er nu een vervangende grindrug gepland. Ze zal 350 meter lang en 40 meter breed worden. 

Natuurorganisaties vrezen dat de nieuwe grindrug voor problemen zal zorgen voor de natuur en voor wateroverlast zal zorgen. "Men dwingt op deze manier de Maas in haar zomerbedding. Bovendien zal de Maas extra snel stromen" zegt Bertie Vanderlee van Natuurpunt Maasmechelen. "Men fnuikt zo de natuurontwikkeling omdat de Maas niet meer natuurlijk kan verbreden naar haar winterbedding." Daarnaast gelooft de organisatie dat hiermee de droogte kan bestreden worden. "Het debiet is sowieso hoger in de winter. In de zomer, wanneer de Maas een lager debiet heeft en net dan droogtemaatregelen relevant zijn, zal deze ingreep nihil zijn."

Ook aan de Nederlandse kant van de Maas is er protest. De natuurorganisaties Natuurmonumenten en ARK Rewilding hebben officieel klacht ingediend. 

Foto: Belga