Justitie

Politie neemt drones in beslag nadat piloot over tuinen vliegt in Runkst

De politie Limburg Regio Hoofdstad heeft twee drones in beslag genomen nadat een piloot meerdere overtredingen beging. De politie ontving de afgelopen weken verschillende meldingen van drones die boven woningen en tuinen in de omgeving van Runkst (bij Hasselt) vlogen.

Dinsdagavond rond 18.15 uur werd opnieuw melding gemaakt van drones, ditmaal in de buurt van de Sint-Truidersteenweg. Met behulp van de Skeydrone-applicatie, die live droneposities kan detecteren, wist de politie de locatie van de piloot te achterhalen. 

De piloot werd onderschept in de Fonteinstraat en bleek in het bezit te zijn van twee drones. Uit onderzoek bleek dat de piloot niet geregistreerd was bij het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV), de drones buiten zijn gezichtsveld bestuurde en hoger vloog dan de toegestane 120 meter. Deze overtredingen (tegen de Europese dronewetgeving) waren aanleiding voor de inbeslagname van de drones, klinkt het bij de politiezone.

Korpschef Philip Pirard benadrukt het belang van kennis van de Europese dronewetgeving: “We merken dat drones eenvoudig te verkrijgen zijn, maar dat veel kopers niet op de hoogte zijn van de regels. Als je de wet overtreedt, riskeer je dat je drone in beslag wordt genomen.” De politie roept (toekomstige) dronepiloten op om zich goed te informeren alvorens te vliegen.

Beeld: Unsplash