Media en Cultuur

Renovatie van Engelse tuin Alden Biesen

door Geert Kusters

In 2016 start de langverwachte renovatie van de Engelse tuin in de landcommanderij van Alden Biesen te Bilzen. De Engelse tuin is een essentieel onderdeel van het historisch complex Alden Biesen.

De tuin werd in 1786-1787 aangelegd in opdracht van de laatste landcommandeur Frans von Reischach, op de hellingen van de Winterberg, ten zuiden van het kasteel. Kenmerkend voor een Engelse tuin is de lijnvoering: niet langer strak en geometrisch, maar vlot en kronkelend. Bovendien wordt de wandelaar tijdens zijn rondgang door de tuin verrast door allerlei ' fabriekjes ' of ' follies' die verschillende werelden en culturen oproepen.

Doorheen de 230-jarige geschiedenis van de Engelse tuin volgden verschillende eigenaars elkaar op. De kenmerkende stijlelementen van het oorspronkelijk ontwerp zijn hierdoor vervaagd. Gedurende de laatste decennia is de tuin door een gebrek aan beheer en financiële middelen bovendien steeds meer geëvolueerd naar een inheems loofbos.

Binnenkort starten de renovatiewerken van de Engelse tuin, met aandacht voor de aanwezige natuurwaarden, een goede toegankelijkheid en een duurzaam beheer. De nog aanwezige erfgoedwaarden worden maximaal behouden, geconserveerd of gerestaureerd, en waar mogelijk, ook toegankelijk gemaakt. Zo zal men de vroegere rivier, nu nog grotendeels zichtbaar als een langgerekte depressie, terug in zijn oorspronkelijke vorm maar als een 'droge' bedding inrichten. De kluizenaarshut, waarvan nu enkel nog de funderingen met enkele muurresten aanwezig zijn, krijgt een eigentijdse interpretatie. Verder is er plaats voor nieuwe invullingen zoals een vertelplek, en een vaste picknick plaats.