Stichting Verkeerskunde pleit voor meer powernaps achter het stuur: “8 minuten slapen is vaak voldoende”
De helft van de Vlaamse automobilisten tussen 18 en 54 jaar zit wel eens slaperig achter het stuur, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Dat is niet veilig, want de verminderde alertheid vergroot het risico op ongevallen. De hele maand februari voeren Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) en de VSV campagne met de boodschap “Stop op tijd voor een powernap”. De campagne spoort bestuurders aan om een kort dutje van minstens acht minuten te doen wanneer zij zich slaperig voelen.
50% van de Vlaamse automobilisten tussen 18 en 54 jaar geeft aan de afgelopen maanden met de auto te hebben gereden terwijl ze zich zo slaperig voelden dat ze moeite hadden om de ogen open te houden. Bij de jongere leeftijdsgroepen en bestuurders die over een bedrijfswagen beschikken, liggen die cijfers nog hoger: 63% bij de 18-29-jarigen en 58% bij bestuurders met een bedrijfswagen. Verder geeft 55 procent van de bevraagden aan dat ze minstens enkele keren per jaar met de wagen rijden nadat ze al langer dan 17 uur wakker zijn.
Even gevaarlijk als drinken en rijden
In slaap vallen tijdens het rijden is gevaarlijk, maar ook het slaperig zijn op zich heeft negatieve effecten op de alertheid en de rijvaardigheid. Slaperige bestuurders blijken meer moeite te hebben om hun aandacht bij het verkeer te houden. Zo hebben ze een verminderde reactiesnelheid en zijn ze minder in staat om de juiste beslissingen te nemen in het verkeer. Onderzoek toont aan dat de effecten van slaperigheid vergelijkbaar zijn met die van alcohol. Bestuurders die langer dan 17 à 18 uur wakker zijn, krijgen met vergelijkbare effecten te kampen als bestuurders die 0,5 promille alcohol in het bloed hebben.
Powernap maakt je terug alert
Experts zijn het erover eens dat er maar één manier is om je alertheid terug op peil te brengen, en dat is een kort dutje of ‘powernap’. Die powernap is jammer genoeg nog niet echt ingeburgerd, zo blijkt uit de bevraging van de VSV: slechts 8% van de bevraagden doet een dutje om slaperigheid tijdens het rijden te verdrijven, ook al beschouwt 56% dit als de beste oplossing.
“Gemiddeld kunnen we zeggen dat een dutje van minstens acht minuten tot een kwartier je weer veilig op weg kan helpen tijdens een tweetal uur”, zegt Dr. Inge Declercq, slaapexpert van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “De muziek luider zetten of tijdens het rijden een raampje openen, hebben geen effect op je slaperigheid en vergroten het risico dat je steeds meer slaperig wordt, met alle risico’s op ongevallen van dien.”