Tele-Onthaal zoekt extra vrijwilligers
Niemand is immuun voor geestelijke gezondheidsproblemen. Dat blijkt duidelijk uit de oproepcijfers van Tele-Onthaal. De hulplijn noteerde in 2015 het hoogst aantal telefoongesprekken in vijf jaar tijd. Bovendien zag Tele-Onthaal eveneens haar aantal chatgesprekken verdubbelen sinds 2011.
Maatschappelijke evoluties zoals vergrijzing en gezinsverdunning worden weerspiegeld in de oproepcijfers: 1 op de 2 bellers is ouder dan 50 jaar, bijna 2 op de 3 bellers woont alleen. Daarnaast merkt Tele-Onthaal een stijgende psychische kwetsbaarheid bij haar oproepers: meer dan 1 op 2 oproepers (56%) geeft aan in psycho-sociale begeleiding te zijn (geweest). Ook heel wat oproepers geven zelf aan een psychische aandoening te hebben: meer dan 1 op 3 oproepers (37%).
Tenslotte stijgt het aandeel oproepers die meerdere malen nood hebben aan ondersteuning onder de vorm van meerdere, herhaaldelijke oproepen: bijna 6 op de 10 oproepers vond eerder de weg naar de laagdrempelige hulp van Tele-Onthaal. Oproepers bellen en chatten voornamelijk rond relatieproblemen, (geestelijke) gezondheid en eenzaamheid.
Om optimaal te beantwoorden aan deze stijgende gesprekscijfers en verder te werken aan nog meer online bereikbaarheid voor de chathulpverlening, moet Tele-Onthaal kunnen rekenen op nog meer luisteroren dan de 600 vrijwilligers van vandaag. Met de campagne “Bied een uitweg en word vrijwilliger bij Tele-Onthaal” wil Tele-Onthaal de komende maanden nog meer mensen warm maken voor een engagement als vrijwilliger.