Diepenbekenaar ontdekt nieuwe sprinkhaansoort in voortuin
Diepenbekenaar Kristijn Swinnen heeft een nieuwe sprinkhaansoort, de Grote spitskop, ontdekt in zijn tuin. Het gaat om de eerste melding ooit voor Vlaanderen.
De zuidelijke sprinkhaan profiteert van de warme zomers om zich noordwaarts te verplaatsen. De Grote spitskop is een forse, slanke, lichtgroene sabelsprinkhaan met een typische spitse kop. Ze wordt tot zes centimeter lang. De diertjes hebben zeer lange vleugels en kunnen goed vliegen.
In Wallonië al vaker gespot
De Grote spitskop is van oorsprong een Centraal- en Zuid-Europese soort. De sprinkhaan is nog maar vier keer in België gezien (in 2009, in 2011 en in 2014 op 2 verschillende plaatsen). Deze vier waarnemingen vonden plaats in de Viroinvallei en de Gaume, telkens vlak bij de Franse grens. Dit zijn twee regio’s met een uitgesproken kalkrijke bodem, die snel opwarmt. Vooral de zogenaamde kalkgraslanden zijn hotspots van biodiversiteit, waar tal van zuidelijke soorten hun meest noordelijke voorpost hebben. Dit gold tot voor kort ook voor de Grote spitskop.
Grote spitskop in voortuin Diepenbeek
Tot Kristijn Swinnen op 19 september 2016 een zingend mannetje ontdekte in zijn voortuin in Diepenbeek. Het dier zat in een niet gemaaide zone. Dit geldt in het algemeen voor vele sprinkhanen, vooral voor de sabelsprinkhanen: ze hebben nood aan hogere, niet gemaaide vegetaties en mijden kort gemaaide gazons. Grote spitskoppen houden zich in hun natuurlijke leefgebieden in het zuiden vooral op langs rivieroevers, in vochtige, hoge vegetaties.
De Grote spitskop kan nog tot in oktober worden aangetroffen. De soort zingt wel enkel 's nachts. Natuurpunt vraagt aan iedereen die een exemplaar gezien heeft, dat te melden via www.waarnemingen.be, liefst met foto. Op die manier kan de verspreiding van de soort op de voet gevolgd worden.
Foto's: Kristijn Swinnen.