Eén op de tien studenten grijpt naar medicatie tijdens blok
Eén student op de tien neemt tijdens de examens medicatie om de stress te lijf te gaan. Dertien procent van de studenten weet tijdens de examens niet bij wie hij terecht kan voor mentale steun. "Nochtans helpt praten om negatieve emoties tijdens de examenperiode te lijf te gaan. Pillen daarentegen zijn af te raden," zegt Teleblok-coördinator Griet Speeckaert.
Uit een enquête die Teleblok, de gratis anonieme chatlijn van CM, afnam bij meer dan 2.000 studenten, blijkt dat bijna negen op de tien studenten tijdens de examens soms tot voortdurend momenten ervaren waarop ze zich niet goed in hun vel voelen. Heel vaak is stress de oorzaak.
Hoe met stress omgaan?
Verontrustend is dat 17 procent van de studenten niet weet wat ze moeten doen als ze stress ervaren. Ruim een op de tien grijpt naar medicatie. 6 procent zoekt hulp bij de dokter of de psycholoog. Griet Speeckaert: "Op zich is er niets mis met stress. Een gezonde mate van spanning helpt om beter te presteren. Maar wanneer stress gaat wegen op het welzijn, dan is het effect negatief. Langdurige stress vermoeit het lichaam, zorgt voor een verminderde eetlust en maakt meer vatbaar voor ziektes."
Zelfmedicatie is geen oplossing
Stressproblemen los je echter niet op met een pilletje. Pepmiddelen of slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen kortstondig een aantal symptomen onderdrukken, maar veranderen niets aan de oorzaak van stress. Bovendien heeft dergelijke medicatie heel wat negatieve effecten die de slaagkansen onderuit kunnen halen. "Pepmiddelen tasten de reserves aan. Slaapmiddelen maken suffer," legt Griet Speeckaert uit. "Om al deze redenen zijn pillen geen oplossing en mag je ze zeker nooit nemen zonder eerst langs te gaan bij een arts."
Ontspanning en steun
Ontspanning kan wel helpen om stress de baas te blijven. Maar ook praten over gevoelens kan voor rust in het hoofd zorgen. Voor meer dan de helft van de studenten is hun moeder een belangrijke bron van mentale steun, gevolgd door studiegenoten, vrienden en lief. Toch vinden veel studenten (42 procent) het niet evident om zelf te vertellen over zorgen, stress of twijfels. Dertien procent weet zelfs niet bij wie ze in hun omgeving terecht kunnen voor mentale steun.
Teleblok geeft tien tips weg voor studenten die met stress te maken krijgen tijdens de blok:
10 tips om stress te lijf te gaan:
- Met iemand praten over je stress helpt om stil te staan bij wat je voelt en ervaart. Zoek iemand waar je je goed bij voelt. Het kan aanvoelen alsof je telkens weer ‘zaagt’ over de examens, maar dat is nu eenmaal eigen aan de examenperiode.
- Probeer de spanning te doorbreken met korte momenten van ontspanning, waarbij je helemaal uit de blok en stress gehaald wordt. Neem af en toe een langere pauze om te bewegen of te sporten. Dit bevordert je concentratievermogen en zorgt voor een goed evenwicht tussen fysieke en mentale inspanning.
- Stress vermoeit. Je hebt vooral voldoende slaap nodig om al wat je leert te verwerken en om je stressniveau te beheersen.
- Overzicht en structuur kunnen je hoofd rust bieden. Maak een dagplanning. Deel alle taken op in kleine subtaken en plan die in. Begin bij het belangrijkste. Lijst ook op wat je als ontspanning kan doen.
- Huilen helpt om alles er even uit te laten. No shame, just do it!
- Voldoende en gezond eten is een basisvoorwaarde om je goed te kunnen concentreren. Zelfs al zorgt stress ervoor dat je totaal geen zin hebt om te eten of wil je er geen tijd voor maken, toch is het onverstandig om niet te eten. Te weinig eten maakt je slap en suf. Stress kan er ook voor zorgen dat je voortdurend trek hebt. Maar ook te veel eten maakt je loom en vermindert de concentratie.
- Kan je je moeilijk ontspannen? Zoek naar een ontspanningsmethodiek die bij je past. Sommigen voelen zich goed bij meditatie of ademhalingsoefeningen. Op Youtube vind je tal van voorbeelden.
- Als je veel piekert, zet dan op een rijtje wat er allemaal mis kan gaan. Wat is het ergste? Stel je telkens ook de vraag hoe realistisch het is dat dit zou gebeuren.
- Neem geen medicatie die niet voorgeschreven is door een arts. De werking van de zogenaamde studentenpillen is niet voldoende bewezen en ze zijn vaak heel prijzig. Blokken is best intensief, dus regelmatige ontspanning is belangrijk om vol te houden. Als je je langer wakker en alert houdt met pillen, onderdruk je dat gevoel van vermoeidheid. Zo pleeg je roofbouw op je lichaam. Pepmiddelen gebruik je nooit zonder medisch advies. Ze kunnen je eetlust ondermijnen en hartkloppingen, paniekaanvallen en black-outs veroorzaken. Het gebruik van dit soort pillen kan bovendien gevaarlijk zijn voor de werking van hart- en bloedvaten. Eens opwekkende medicatie uitgewerkt is, voel je je extra moe en vaak ook lusteloos.
- Durf een beroep te doen op professionele hulp. Maak je geen zorgen of jouw probleem wel ‘erg genoeg’ is. Helpt het niet, dan heb je het toch geprobeerd. Stap naar de dienst studentenvoorzieningen of praat met Teleblok.