Nieuws

Haalbaarheidsonderzoek naar vrije zwemzone in Genk

In Genk groeit al even de vraag naar extra zwemwater in buitenlucht, zowel van actieve sporters als van inwoners. Daarom onderzoekt de stad nu de mogelijkheid om een vrije zwemzone aan Thor Park in te richten. 

Eerder dit jaar heeft de Vlaamse Regering de wetgeving voor zwemmen in open water versoepeld op vlak van toezicht en faciliteiten. Die aanpassingen maken het voor lokale besturen makkelijker om extra zwemlocaties in buitenlucht te creëren. 

Momenteel lijkt het slambekken aan Thor Park de meest geschikte locatie voor een vrije zwemzone omdat het de minste aanpassingen vereist. De eerste waterkwaliteitsmeting geeft alvast aan dat er mogelijkheden zijn. De stad zal dit jaar een verplichte risico-analyse uitvoeren om de haalbaarheid verder te beoordelen. Er wordt dan vooral gekeken naar veiligheid, hygiëne en waterkwaliteit. 

"Hoewel het om een haalbaarheidsonderzoek gaat, vormt dit al een belangrijke stap in de juiste richting om de toenemende vraag naar extra zwemwater te beantwoorden en de druk op bestaande zwemzones te verlichten”, vertelt Kathleen Parthoens, schepen van Sport.

Meer zwemnieuws

Vanaf september breidt de Dienst Sport van de stad haar eigen zwemlessen op donderdagnamiddag uit. Ze zullen dan van 16 tot 18 uur gebruik maken van het volledige zwembad. Met de uitbreiding kunnen 120 kinderen begeleid worden.