Onderwijs 05/03/2018 - 18:30 Kinderen planten hoogstamfruitbomen in Velm terwijl fruit aan bestaande bomen blijft hangen Bomen planten Fruitbomen Hoogstam bomen embed Embed deze video Dimensies: 560x315 640x360 835x480 1280x720 door Marijn Sourbron In Velm bij Sint-Truiden waren de leerlingen van basisschool 't Vlindertje deze morgen druk in de weer op de speelplaats. Ze plantten er twaalf fruitbomen - zogenaamde hoogstamfruitbomen - die typisch zijn voor de streek.
Onderwijs Maaseikse school wil traditie van dictees terug invoeren 03/04/2025 - 18:30 03/04/2025 - 18:30 Om de taalvaardigheid van jongeren te testen, organiseert GO! Atheneum Campus Van Eyck in Maaseik een groot dictee voor haar leerlingen uit de tweede en derde graad. De spelling en de grammatica van de leerlingen gaat er sterk op achteruit. Daarom hoopt de school de rijke traditie van dictees terug in ere te brengen én de leerkrachten onderstrepen zo het belang van taal.
Onderwijs LeOnhuis in Genk succes: 42 kinderen krijgen huiswerkbegeleiding en oefenen taalvaardigheid 02/04/2025 - 18:30 02/04/2025 - 18:30 Het LeOnhuis in Genk is een groot succes. 5 maanden na de opening zijn er 42 kinderen ingeschreven en groeit de wachtlijst. In het LeOnhuis worden kinderen niet enkel geholpen met hun huiswerk. Ze versterken er ook hun taalvaardigheid en talenten.
Onderwijs Sommige schoolpoorten blijven dicht door staking 30/03/2025 - 18:30 30/03/2025 - 18:30 Morgen is de grote algemene stakingsdag van de socialistische en christelijke vakbonden. De hinder zal groot zijn, op alle vlakken. Ook in het onderwijs zal er veel gestaakt worden, u kijkt dus beter goed na of er opvang voorzien is voor uw kinderen, want ook dat is niet altijd gegarandeerd, zegt Yves Vanijlen van het ACOD. Zij willen betere pensioensregelingen en stelsels voor vrouwen en langdurig zieken. Als er niet veranderd, dreigen er opnieuw acties te volgen, aldus Vanijlen.
Onderwijs Middelbare school FLX in Leopoldsburg biedt straks voetbal, dans en bootcamp aan 30/03/2025 - 18:30 30/03/2025 - 18:30 Middelbare school FLX in Leopoldsburg gaat vanaf volgend schooljaar ook sportrichtingen aanbieden zoals dans, bootcamp en voetbal in de eerste en tweede graad. Voor de nieuwe opleidingen slaat de school de handen in elkaar met handbalcoach Lars Dewachtere en voormalig profvoetballer Paul Beloy. Een eerste groep jongeren kon vandaag al eens kennis maken met de sportopleiding voetbal.
Onderwijs VOKA wil praktijkgericht onderwijs eerste keus maken 27/03/2025 - 18:30 27/03/2025 - 18:30 Arbeidsmarktgerichte opleidingen worden nog te vaak gezien als tweede keus, maar ondernemingen hebben er alle baat bij dat praktijkgericht onderwijs eerste keus wordt. Dat is de mening van werkgeversorganisatie Voka. Bedrijven lopen elkaar voor de voeten om technisch geschoolde jongeren aan te werven. Het imagoprobleem moet van de baan en dat maakt Voka nu duidelijk met aanbevelingen. Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir erkent het probleem en wil sterker inzetten op duaal leren in het secundair onderwijs.
Onderwijs Recht op onderwijs in jeugdhulp kan beter 27/03/2025 - 11:25 27/03/2025 - 11:25 Ook jongeren die in een gemeenschapsinstelling of in een voorziening veilig verblijf zitten, hebben recht op gelijkwaardig onderwijs. Nu schiet dat onderwijs in die voorzieningen vaak tekort, zeker voor jongeren in veilig verblijf. In haar jaarrapport pleit de Vlaamse Commissie van Toezicht voor Jeugdinstellingen (CVTJ) voor een zo volwaardig mogelijk onderwijstraject voor jongeren in geslotenheid.Dit jaar zoomt het CVTJ-jaarverslag in op onderwijs. Hoe staat het met recht op onderwijs in onze jeugdhulpvoorzieningen? "Ook al dragen deze jongeren een rugzak mee met moeilijke dingen die ze meegemaakt hebben of zitten ze er middenin, onderwijs blijft essentieel", zegt Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. Jongeren gaan liefst naar thuisschoolDe CVTJ sprak met jongeren in geslotenheid, hun leerkrachten, begeleiders en verantwoordelijken en komt tot een reeks vaststellingen en aanbevelingen. Als het kan, blijven jongeren liever gewoon naar hun thuisschool gaan, digitaal of fysiek. Maar dat is niet altijd mogelijk. Te vaak laat de thuisschool de jongere ook los. In de gemeenschapsinstellingen was het onderwijsaanbod jarenlang een pijnpunt, maar volgens de CVTJ is het onderwijs er daar sterk op vooruitgegaan. Zo krijgen jongeren er gemiddeld 22 tot 23 uur les per week. In De Zande loopt sinds september 2023 een pilootproject dat streeft naar een onderwijstraject dat zoveel mogelijk aansluit bij dat van de thuisschool van de jongere. Tegen september 2026 erkent het departement Onderwijs dat als erkend onderwijs met mogelijkheid tot certificering. Recht op onderwijs onder drukIn de voorzieningen veilig verblijf staat het grondwettelijke recht op onderwijs onder grotere druk. Daar hebben jongeren recht op tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH), maar dat is beperkt tot 4 uur per week. Op die manier is een volwaardig onderwijstraject onmogelijk. "We vragen de Vlaamse overheid veel meer ambitie te tonen om het recht op onderwijs van jongeren in veilig verblijf te realiseren", luidt het in de aanbevelingen. De commissie gaat nog een stapje verder in haar aanbevelingen. Om het recht op een gelijkwaardig onderwijs te garanderen, vraagt de commissie aan jeugdrechters om "het onderwijstraject mee in overweging te nemen bij toewijzing aan een gesloten voorziening". Met andere woorden: als de jongere het nog goed doet op zijn thuisschool, wegen de voordelen van de plaatsing in een voorziening dan wel op tegen de nadelen?