Hoofdgerecht

Forel op Thaise wijze

Forel op Thaise wijze

Forel op Thaise wijze.

6 personen

6 kleine forel ( panklaar ) zonder kop !!

Marinade

• Botje koriander
• 100 gr gemberwortel
• 3 limoen
• 4 teentjes knoflook
• 4 eetlepels vissaus ( Thaise saus van gefermenteerde vis ook "Nam Pla " genoemd )
• 2 stengels citroengras
• 2 rode chilipeper

kokos/currysaus
• 3 eetlepels rode currypasta
• 1 blikje kokosmelk

Rijst
• 600 gr jasmijnrijst
• 3 eetlepels geroosterd sesamzaad

Groenten
• 100 gr groene boontjes
• 100 gr peultjes
• 2 dikke wortel
• 1 komkommer
• 1 rode paprika
• 3 rode chilipeper'
• 4 stengels bosui ( lente-ui )

sesamolie
arachideolie

Bereiding
1)Droog de forel goed met keukenpapier en wentel in bloem , kruid met wat grof zout ( eventueel nog de kop en staart afsnijden )
2)Schil en snij de gember fijn , plet het citroengras en snij in stukjes , plet 2 teentjes knoflook , verwijder de zaadlijsten van de chilipeper en hak ook fijn ( kan ook in een blender fijngehakt worden!), meng alles met 1 lepel sesamolie , de vissaus , sap van 2 limoenen en gehakte koriander .
3)Bestrijk de forel binnenin met de Thaise marinade en wikkel in een bananenblad of noriblad (bewaar in de koelkast )
4) Snij de wortel , komkommer, rode paprika en spitskool en fijne reepjes, de lente-ui fijnsnijden, kook de boontjes in gezouten water .
5) Doe de kokosmelk met de rode currypasta en iets water in een pannetje en laat zachtjes koken .
6) Bak de forel aan in een pan met olie en gaar verder in de oven op 180 graden 10 a 12 minuten, giet nog wat marinade er boven op .
7) Giet de jasmijnrijst in een vergiet en spoel onder koud stromend water om het zetmeel te verwijderen, doe in een kookpot met dikke bodem en giet er het water op met het zout (1.5 gr per persoon), op 100 gr rijst = 150 ml water ( dus 600 gr rijst en 900 ml water = 9 gr zout ) kook ongeveer 12 minuten , doe er de geroosterde sesamzaadjes bij .
8) Doe wat sesamolie met gesneden knoflook in de wok en wok de groenten snel aan , kruid met peper en zout , voor het serveren , lente-ui en koriander toevoegen .