Media en Cultuur 28/12/2017 - 08:57
Toprecepten van sterrenchefs: Jan Tournier van Cuchara maakt presa met bloedworst en rode ui
Wilt u ook eens koken als Jan Tournier van restaurant Cuchara? Of tijdens de eindejaarsfeesten uitpakken met een bijzonder feestmenu? Dat kan! Want exclusief voor de TVL-kijkers geeft de sterrenchef het ultieme feestrecept om klaar te maken tijdens de feesten.
Presa met bloedworst en rode ui
Benodigdheden voor 4 personen:
- 500 gr presa
- tijm
- rozemarijn
- hooi
- 1 teentje look
- 1 scheut porto
- 1 dl kalfsfond
- 250 gr bloedworsten
- 100 gr melk
- 1 scheutje olijfolie
- peper
- zout
Voor de rode ui:
- 2 rode uien
- 0,5 dl witte wijnazijn
- 0,5 dl sushi-azijn
- 0,5 dl rode wijnazijn
- 1 l rode bietensap
Voor het poeder van rode bier:
- 1 rode biet
Zo maak je het:
- De crème van bloedworst: neem de worst en maak fijn in de blender, samen met melk en olijfolie, peper en zout. Haal door een zeef en doe in een spuitzak.
- De presa: bak het varkensvlees aan en kruid met peper en zout. Vul een bakje met hooi, tijm, rozemarijn en look. Leg het vlees op het hooi en plaats in een oven op 160 °C tot je een mooi korstje op het vlees bekomt. Laat het vlees rusten in aluminiumfolie. Deglaceer de pan waarin het vlees werd gebakken met porto. Laat volledig inkoken en bevochtig nadien met de kalfsfond. Laat nogmaals inkoken.
- De rode ui: nnijd de uien doormidden en kook ze lichtjes gaar. Pel de verschillende laagjes van de ui en marineer in een mengeling van witte- en rodewijnazijn en sushiazijn. Voeg 0,5 l rode bietensap toe, zodat de uitjes onder staan. Laat gedurende 2 uur verder marineren. Neem bij het serveren van de uitjes opnieuw 0,5 l rodebietensap. Laat inkoken tot een stroperige massa. Bestrijk de uitjes met de stroop, zodat je mooi glanzende, rode uitjes hebt.
- Het poeder van rode biet: hak de rode biet fijn en doe door de blender. Schik op een ovenmatje en zet in de oven op 60 °C tot de biet helemaal droog is, gedurende 4 à 5 uur. Maak fijn door de blender.
- Afwerking: schik het vlees op het bord, overgiet met de saus. Schik een paar blaadjes van de rode ui errond. Werk af met de crème van bloedworst en bestrooi het geheel met het poeder van rode biet.