Pastilla met lever en gehakt
Pastilla met lever en gehakt
Vandaag maken we een pastilla gevuld met gemarineerde lever en gehakt.
Benodigdheden:
Voor de marinade:
Koriander
Peterselie
Knoflook
Gekonfijte citroen
Geconcentreerde tomatenpuree
Water
Harissa
Olijfolie
Kurkuma
Zout
Komijn
Voor de vulling:
Runderlever
Vermicelli
Groene en rode paprika
Geraspte wortelen
Geraspte courgette
Zout
Rijstvermicelli
Uien
Voor de pastilla:
Filodeeg
Ei
Azijn
Olie
Boter
Mozzarellakaas en room / Paprika en citroenschijfjes
Bereidingswijze:
De marinade:
- Snij de koriander, de peterselie en de knoflook fijn
- Voeg er gekonfijte citroen bij
- Mix alles in een blender
- Giet vervolgens alles in een pan
- Voeg een lepel geconcentreerde tomatenpuree toe
- Leg aan met een half glas water
- Doe er een lepeltje harissa bij en wat olijfolie
- Meng alle ingrediënten goed en laat ze niet te lang bakken
- Kruid het geheel met een beetje kurkuma, zout en komijn
De vulling:
- Bak de lever op een grillpan
- Giet intussen lauw water op de rijstvermicelli
- Doe de groene en rode paprika in een voorverwarmde pan en stoof ze ongeveer 1 minuut in een beetje olijfolie
- Voeg vervolgens de geraspte wortelen en de geraspte courgette toe
- Breng de groenten op smaak met zout en haal ze van het vuur
- Haal de lever van de grill wanneer de randen wit zijn. Het midden van de lever mag nog rauw zijn want hij bakt nog verder in de oven
- Snij de lever zachtjes in kleine, gelijke stukken
- Marineer de stukjes lever in de marinade die je daarnet hebt gemaakt
- Giet de rijstvermicelli door een zeef en knip ze in de helft
- Voeg de helft van de rijstvermicelli bij de lever
- Doe de andere helft van de rijstvermicelli in een kom en voeg er uien aan toe
- Verdeel het gehakt in kleine stukjes over de kom
- Doe er vervolgens de groenten en de rest van de marinade bij
- Meng dit geheel met je handen
De pastilla:
- Dek het filodeeg af zodat het niet uitdroogt
- Leg het deeg zachtjes in een pan of bakvorm
- Leg er 4 over de rand en 1 in het midden om de pastillabodem te versterken
- Doe de levervulling in de pan of bakvorm en leg vervolgens het gehakt erbovenop
- Leg de randen van het deeg over de vulling
- Smeer de deegranden in met een mengsel van eierdooier en azijn zodat het deegvel blijft plakken
- Bedek de pastilla verder met maximaal twee vellen filodeeg en smeer deze ook in met het eigeel
- Neem een deksel, smeer deze in met olie en leg ze op de pastilla
- Prik met een stokje gaatjes in de pastilla
- Smeer ze vervolgens in met gesmolten boter en olie voor een krokante korst
- Eventueel kan de pastilla ook ingesmeerd worden met een mengeling van mozzarella en room of met een mengeling van paprika en citroenschijfjes
- Bak de pastilla op een bakplaat zonder randen zodat je ze voor het opdienen makkelijk op een bord kan schuiven
- Laat de pastilla bakken in een voorverwarmde oven van 180 à 190 graden
- Haal de pastilla uit de oven en dien op
Smakelijk !!!
Sorbet van sinaasappel en wortel
Vandaag maken we met behulp van enkele klassieke ingrediënten een wortel-sinaasappelsorbet.
Benodigdheden:
Sinaasappels
Wortelen
Kaneelstokjes
Rozenwater
Water
Citroensap
Suiker
Sinaasappelconfituur
Bereidingswijze:
- Pers de sinaasappels
- Pers de wortelen via een sapcentrifuge of rasp ze met een fijne rasp, voeg er water bij, pureer ze met een mixer en giet het geheel door een zeef
- Doe water in een pan en voeg er suiker en twee kaneelstokjes aan toe
- Laat alles smelten tot je een siroop hebt
- Doe een volle eetlepel sinaasappelconfituur in een schaal
- Voeg vervolgens sinaasappelsap en wortelsap er aan toe
- Meng al deze sappen goed door elkaar
- Doe er citroensap en rozenwater bij
- Giet de eerder gemaakte suikersiroop bij het mengsel
- Dek de kom af met vershoudfolie en zet ze in de ijskast tot ze goed afgekoeld is of zet de kom in de diepvries
- Haal de kom na een uurtje uit de diepvries zodat het mengsel half bevroren is en maak vervolgens de ijskristallen die zijn ontstaan kapot met een handmixer
- Roer het ijsmengsel tot een zacht en vloeibaar geheel
- Dek de kom terug af met vershoudfolie en zet ze terug in de diepvries
- Laat het ijs nu geheel bevriezen en mix dan nog een keer met de mixer
- Herhaal dit 3 à 4 keer zodat je een zacht ijsmengsel verkrijgt zonder harde ijskristallen
- Schenk het mengsel in een schaal of doos die in de diepvries kan. Zo kan het sorbet bewaard worden in de diepvries
Smakelijk ! ! !