Hoofdgerecht

Zeebaars “ Sauce Vierge”, tomaten-couscous en courgette .

Zeebaars “ Sauce Vierge”, tomaten-couscous en courgette .

6 personen

6 filets zeebaars met vel ontgraat .
3 groene courgette

Sauce Vierge
• 5 tomaten
• 1 botje basilicum
• 1 botje platte peterselie
• 1 citroen
• 2 teentjes knoflook
• 3 dl olijfolie arbequina
• 2 eetlepels pijnboompitten

Tomaten/couscous
• 5 tomaten
• 2 sjalot
• 3 koffielepels ' ras el hanout'
• 1 dl arbequina olijfolie
• 300 gr ongekookte couscous ( grof )

Bereiding
1 ) Koop de zeebaars in filet of op zijn geheel .
2 ) Maak een inkeping in de tomaat , kook water en leg hier de tomaat enkele seconden in , koel af in ijswater en pel de tomaat , snij de tomaat in vier en verwijder ook de pitjes
snij blokjes van de tomaat ( hou de pitjes bij voor de coulis , blender deze voor in de couscous ) .
3 ) Trek lange slierten van de courgette met behulp van een speciaal mesje of op de mandoline .
4 ) Snij en stoof een gepeld sjalotje .
5 ) Zet water of bouillon van kip op en laat koken , giet op de couscous ( tot deze net onder staat met het vocht ) samen met de coulis van tomaat , voeg ook de ras el hanout en de helft van de tomatenblokjes toe en kruid met peper en zout .( hou goed warm )
6 ) Warm de olijfolie op het vuur , voeg de rest van de tomaat , sap van 1 citroen , de gesneden knoflook , pijnboompitten , basilicum en peterselie toe , kruid met peper en zout .
7 ) Bak of grill de zeebaars eerst op de velkant in een antikleef-pan of grill draai om na 1 minuut en bak ook de andere kant , laat even verder garen , kruid met peper en zout , stoof ondertussen ook de sliertjes courgette snel in een klontje boter .