Gerstensoep met garnalen
Gerstensoep met garnalen
Dit gerecht brengt de traditionele en de moderne keuken samen.
We maken een chorba of soep met balboula of gemalen gerst,
stukjes groenten en met garnalen.
Benodigdheden:
Voor de soep:
1 ui
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels zonnebloemolie
1 teentje knoflook
1 eetlepel geconcentreerde tomatenpure,
2 rode paprika's
2 tomaten
100 gram groene olijven
1 wortel
150 gram prinsessenbonen
1 courgette
1 laurierblaadje
1,5 liter water
200 gram gerstgriesmeel
zout en peper
1 eetlepel koriander en peterselie
150 gram gepelde garnalen.
Voor de tajine van kippenlevertjes:
400 gram kippenlever
koriander en peterseliesteeltjes
1 laurierblaadje
drie eetlepels water
2 eetlepels olijfolie
Voor de chermoulasaus:
2 knoflookteentjes
1 bosje koriander en peterselie
¼ gekonfijte citroen
2 eetlepels azijn
1 eetlepel komijnpoeder
1 lepeltje harissa
Bereidingswijze:
Soep
- Fruit de ui in olijfolie en zonnebloemolie
- Voeg een teentje knoflook toe
- Doe een eetlepel geconcentreerde tomatenpuree bij de ui en laat goed sudderen
- Neem verse tomaten, rasp ze en doe ze bij de ui in de pan
- Laat de balboula ondertussen weken in lauw water zodat hij mals en zacht kan worden, zo zal de soep vlugger klaar zijn
- Voeg vervolgens de groenten toe aan de ui en de tomaten
- Schil eerst de wortel, haal het hart eruit en snij in blokjes
- Snij prinsessenboontjes in stukken
- Vervolgens de courgette
- Eventueel ook nog witte kool
- Voeg anderhalve liter water toe en dek de pan af om te laten koken
- Doe er een laurierblaadje bij
- Laat de soep eerst wat koken en voeg dan zout, peper en kruiden toe naar smaak
- Voeg de balboula of gerst toe aan de soep als ze begint te koken
- Doe de garnalen erbij wanneer de balboula en de groenten goed gekookt zijn, na ongeveer 10 minuten
- Als de soep klaar is voeg dan verse fijngehakte koriander en peterselie toe
- Vervolgens zout, peper en misschien wat komijn
Tajine met kippenlevertjes:
- Kook de kippenlevertjes een minuutje in een beetje water, zo verwijder je het bloed
- Het beetje bloed dat achterblijft wordt ook nog verwijderd zodat we een propere saus krijgen
- Maak vervolgens de saus/chermoula klaar
- Doe koriander- en peterselieblaadjes in een blender
- Voeg 2 tot 3 knoflookteentjes toe
- Neem een stukje gekonfijte citroen, verwijder de pitjes
- Voeg azijn toe, 2 eetlepels
- En wat olijfolie en pikante of zoete harissa
- Vervolgens komijn en een eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
- Neem een schaal om de saus in te gieten
- Snij de kippenlevertjes in 2 stukken en verwijder overtollige stukjes vel
- Laat de kippenlevertjes marineren in de saus/chermoula van kruiden
- Neem een tajine en leg een bedje van koriander- en peterseliesteeltjes op de bodem, zodat het eten niet zal aanbranden
- schik de kippenlevertjes in de tajine
- voeg 2 tot 3 eetlepels water toe
- vervolgens een beetje citroen en groene olijven
- een laurierblaadje aan de zijkant, voor extra smaak
- en een beetje olijfolie
- dek de tajine af en laat garen ongeveer 30 minuten voor het opdienen
Smakelijk!