Lamsbout
Lamsbout
Lamsbout met tomatenconfituur
Benodigdheden:
2 lamsbouten
Ajuin
Knoflook
2 takjes peterselie
8 saffraandraadjes
Geklaarde boter
Kruiden: zout, kurkuma, gemberpoeder
Kaneelstokjes, kruidnagel, witte en zwarte peperbolletjes
Rozenwater
6 tomaten
Geconcentreerde tomatenpuree
Olijfolie
Suiker
Bereidingswijze:
- leg de lamsbouten in een kookpot
- voeg er per lamsbout 1 eetlepel fijngesnipperde ui bij
- doe er een teentje knoflook bij
- vervolgens 2 gebonden takjes peterselie
- en 6 tot 8 saffraandraadjes
- daarna nog een halve lepel geklaarde boter
- vervolgens voegen we de kruiden toe. Eerst wat zout, niet teveel.
- daarna een halve koffielepel kurkuma en een koffielepel gemberpoeder.
- voeg wat olie toe, ongeveer een eetlepel olie voor elke lamsbout
- en water
- zet nu de kookpot op het vuur, een hoog vuur tot het begint te koken
- als het kookt, zet het vuur dan wat zachter en laat 45 min sudderen
- snij de tomaten in blokjes nadat ze gepeld en ontpit zijn
- karamelliseer de tomaten: voeg zout toe, het zout zal vocht uit de
tomaten trekken.
- gebruik voldoende olie in de pan, en voeg kaneelstokjes en een paar peperbolletjes toe.
- vervolgens kruidnagel
- dek de pan af om de tomaten te laten stoven gedurende één à twee minuutjes.
- wanneer het vocht begint te koken, op een zeer laag vuurtje
rustig verder laten sudderen. Leg een doek op de kookpot zodat het kookvocht niet ontsnapt. Of gebruik een snelkookpan.
- zet het vuur wat zachter als het begint te koken, om de lamsbouten mooi te laten kleuren.
- de tomaten hebben hun vocht verloren nadat ze gestoofd zijn. Druk ze nu plat in de olie
- zet het vuur wat lager, roer alles goed door.
- voeg geconcentreerde tomatenpuree toe en vervolgens suiker
- blijf roeren op laag vuurtje
- haal de gebakken lamsbouten van het vuur.
- neem een zeef en giet de jus erdoor.
- de tomaten zijn nu gekaramellisseerd. Voeg een eetlepel rozenwater toe.
- haal ze van het vuur en giet ze in een schaal om ze te bewaren.
- leg de lamsbouten op een bord en versier ze met de tomaten.
Strooi er sesamzaad of geroosterde amandelstukjes over en giet er een beetje jus over.
Smakelijk!