Hoofdgerecht

Pastilla met lever en gehakt

Pastilla met lever en gehakt
Sorbet van sinaasappel en wortel

Pastilla met lever en gehakt

Vandaag maken we een pastilla gevuld met gemarineerde lever en gehakt.

Benodigdheden:

Voor de marinade:
Koriander
Peterselie
Knoflook
Gekonfijte citroen
Geconcentreerde tomatenpuree
Water
Harissa
Olijfolie
Kurkuma
Zout
Komijn

Voor de vulling:
Runderlever
Vermicelli
Groene en rode paprika
Geraspte wortelen
Geraspte courgette
Zout
Rijstvermicelli
Uien

Voor de pastilla:
Filodeeg
Ei
Azijn
Olie
Boter
Mozzarellakaas en room / Paprika en citroenschijfjes

Bereidingswijze:

De marinade:
- Snij de koriander, de peterselie en de knoflook fijn
- Voeg er gekonfijte citroen bij
- Mix alles in een blender
- Giet vervolgens alles in een pan
- Voeg een lepel geconcentreerde tomatenpuree toe
- Leg aan met een half glas water
- Doe er een lepeltje harissa bij en wat olijfolie
- Meng alle ingrediënten goed en laat ze niet te lang bakken
- Kruid het geheel met een beetje kurkuma, zout en komijn

De vulling:
- Bak de lever op een grillpan
- Giet intussen lauw water op de rijstvermicelli
- Doe de groene en rode paprika in een voorverwarmde pan en stoof ze ongeveer 1 minuut in een beetje olijfolie
- Voeg vervolgens de geraspte wortelen en de geraspte courgette toe
- Breng de groenten op smaak met zout en haal ze van het vuur
- Haal de lever van de grill wanneer de randen wit zijn. Het midden van de lever mag nog rauw zijn want hij bakt nog verder in de oven
- Snij de lever zachtjes in kleine, gelijke stukken
- Marineer de stukjes lever in de marinade die je daarnet hebt gemaakt
- Giet de rijstvermicelli door een zeef en knip ze in de helft
- Voeg de helft van de rijstvermicelli bij de lever
- Doe de andere helft van de rijstvermicelli in een kom en voeg er uien aan toe
- Verdeel het gehakt in kleine stukjes over de kom
- Doe er vervolgens de groenten en de rest van de marinade bij
- Meng dit geheel met je handen

De pastilla:
- Dek het filodeeg af zodat het niet uitdroogt
- Leg het deeg zachtjes in een pan of bakvorm
- Leg er 4 over de rand en 1 in het midden om de pastillabodem te versterken
- Doe de levervulling in de pan of bakvorm en leg vervolgens het gehakt erbovenop
- Leg de randen van het deeg over de vulling
- Smeer de deegranden in met een mengsel van eierdooier en azijn zodat het deegvel blijft plakken
- Bedek de pastilla verder met maximaal twee vellen filodeeg en smeer deze ook in met het eigeel
- Neem een deksel, smeer deze in met olie en leg ze op de pastilla
- Prik met een stokje gaatjes in de pastilla
- Smeer ze vervolgens in met gesmolten boter en olie voor een krokante korst
- Eventueel kan de pastilla ook ingesmeerd worden met een mengeling van mozzarella en room of met een mengeling van paprika en citroenschijfjes
- Bak de pastilla op een bakplaat zonder randen zodat je ze voor het opdienen makkelijk op een bord kan schuiven
- Laat de pastilla bakken in een voorverwarmde oven van 180 à 190 graden
- Haal de pastilla uit de oven en dien op

Smakelijk !!!

Sorbet van sinaasappel en wortel

Vandaag maken we met behulp van enkele klassieke ingrediënten een wortel-sinaasappelsorbet.

Benodigdheden:

Sinaasappels
Wortelen
Kaneelstokjes
Rozenwater
Water
Citroensap
Suiker
Sinaasappelconfituur

Bereidingswijze:

- Pers de sinaasappels
- Pers de wortelen via een sapcentrifuge of rasp ze met een fijne rasp, voeg er water bij, pureer ze met een mixer en giet het geheel door een zeef
- Doe water in een pan en voeg er suiker en twee kaneelstokjes aan toe
- Laat alles smelten tot je een siroop hebt
- Doe een volle eetlepel sinaasappelconfituur in een schaal
- Voeg vervolgens sinaasappelsap en wortelsap er aan toe
- Meng al deze sappen goed door elkaar
- Doe er citroensap en rozenwater bij
- Giet de eerder gemaakte suikersiroop bij het mengsel
- Dek de kom af met vershoudfolie en zet ze in de ijskast tot ze goed afgekoeld is of zet de kom in de diepvries
- Haal de kom na een uurtje uit de diepvries zodat het mengsel half bevroren is en maak vervolgens de ijskristallen die zijn ontstaan kapot met een handmixer
- Roer het ijsmengsel tot een zacht en vloeibaar geheel
- Dek de kom terug af met vershoudfolie en zet ze terug in de diepvries
- Laat het ijs nu geheel bevriezen en mix dan nog een keer met de mixer
- Herhaal dit 3 à 4 keer zodat je een zacht ijsmengsel verkrijgt zonder harde ijskristallen
- Schenk het mengsel in een schaal of doos die in de diepvries kan. Zo kan het sorbet bewaard worden in de diepvries

Smakelijk ! ! !