Hoofdgerecht

Risotto - pompoen - spekblokjes

Risotto - pompoen - spekblokjes

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 1 grote butternutpompoen
  • 300 g risottorijst
  • 2 sjalotten
  • 100 g ricotta
  • 150 g spekblokjes
  • 1 takje salie
  • 1 liter groentebouillon
  • Witte wijn (ongeveer 100 ml)
  • 1 klontje koude boter
  • Amaretti-koekjes (voor crumble, optioneel)
  • Peper (naar smaak)
  • Geklaarde boter

Bereidingswijze

Pompoenboullion

  1. Schil en snijd de butternutpompoen in kleine blokjes.
  2. Snipper één sjalot fijn.
  3. Verhit een beetje geklaarde boter in een pan en stoof de gesnipperde sjalot glazig.
  4. Voeg de blokjes pompoen toe en stoof kort mee. Kruid met peper en voeg een blaadje salie toe.
  5. Giet de groentebouillon erbij tot de pompoenblokjes net onder staan. Laat dit zachtjes koken tot de pompoen gaar is.
  6. Mix het geheel tot een soep.

Risotto bereiden

  1. Snipper de tweede sjalot fijn.
  2. Verhit opnieuw wat geklaarde boter in een diepe pan en stoof de sjalot glazig.
  3. Voeg de risottorijst toe en roer goed door tot de rijstkorrels glazig worden.
  4. Blus met een scheut witte wijn en laat deze verdampen.
  5. Voeg vervolgens beetje bij beetje de pompoensoep toe, terwijl je regelmatig roert. Laat de risotto op een laag vuur garen.

Afwerking

  1. Bak de spekblokjes krokant in een aparte pan. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  2. Als de pompoensoep volledig is opgenomen en de risotto gaar is, roer je de ricotta en een klontje koude boter erdoor voor extra smeuïgheid.

Serveren

  1. Schep de risotto op borden.
  2. Verdeel de spekblokjes over de risotto.
  3. Werk af met een extra lepel ricotta en bestrooi met een crumble van verkruimelde amaretti-koekjes voor een zoet-bitter accent.

    Smakelijk!

    Bekijk hier de aflevering.