Tajine met vlees – Tfaya
Tajine met vlees – Tfaya
Een van de hoofdgerechten die we in de ramadan bereiden, is vlees opgediend met een zoete garnering.
Wat volgt is een traditioneel oud recept voor tajine met rundsvlees, lamsvlees of kip. Het wordt Tfaya genoemd.
Benodigdheden:
1 kg rundvlees
2 gesnipperde uien
2 knoflookteentjes
1 tl witte peper
1 tl kurkuma
1/2 tl zwarte peper
1 tl gemberpoeder
1 tl geklaarde boter
1 bosje koriander en peterselie
8 saffraandraadjes
2 kaneelstokjes
4 el plantaardige olie
zout en water
Voor de Tfaya:
2 kg uien
200 gram rozijnen
4 el kristalsuiker
1 tl kaneel
1 tl geklaarde boter
1/2 tl witte peper
1 tl kurkuma
1 tl gemberpoeder
saffraandraadjes
8 cl plantaardige olie
1 tl zout
1/2 tl zwarte peper
Voor de versiering,
350 gram geroosterde amandelstukjes
5 gekookte eieren
50 gram geroosterde amandelen.
Bereidingswijze:
- bak het vlees in de pan
- maak de saus door water bij de ingrediënten te voegen
- bak alles tegelijk
- voeg zout toe, dan de peper, een grote hoeveelheid witte peper en een klein beetje zwarte peper
- doe er wat kurkuma bij, wat gemberpoeder, saffraandraadjes
- pers de knoflookteentjes op het vlees
- doe er kaneelstokjes bij
- het kruidenbosje gaat nu in de pan
- vervolgens de gesnipperde uien
- en de geklaarde boter en een beetje olie
- voeg water toe
- giet het water op de kruiden en het vlees zodat de kruiden zich verspreiden
- de hoeveelheid water hangt af van het vlees. Als het vlees vers en mals is, zet je het vlees net onder water
- als alles begint te sudderen gaat het vuur op de laagste stand
- dek de pan af en laat het koken
- giet genoeg olie in een pan
- leg er de uien in
- voeg geklaarde boter toe
- vervolgens gemberpoeder, zout, kurkuma
- daarna een lepelpuntje zwarte peper en een halve lepel witte peper
- en ook nog kaneelpoeder, suiker en rozijnen
- de kruiden, suiker en kaneel moeten op een laag vuurtje koken anders raken ze aangebrand
- roer de uien door elkaar, blijf roeren en dek de pan af
- verlaag het vuur tot alles mooi karamellisseert
- als het vlees is gebakken haal dan het kruidenbosje van koriander en peterselie eruit
- haal de saus door een zeef indien gewenst
- serveer de Tfaya op een verwarmd bord
- strooi er wat geroosterde amandelstukjes over en meng alles
Om het gerecht af te werken versieren we het met geroosterde amandelstukjes en hele amandelen.
Smakelijk!