Hoofdgerecht

Braadkip, geroosterde pastinaak en tijm

Braadkip, geroosterde pastinaak en tijm

Braadkip, geroosterde pastinaak en tijm
Ingrediënten voor 4 personen:
1 braadkip
1 citroen, in partjes
4 teentjes knoflook
4 laurierblaadjes
4 takjes tijm
3 takjes rozemarijn
2 sjalotten, in grove stukken
1 wortel, in grove stukken
6 zwarte peperbolletjes
2 klontjes boter
4 pastinaken
1 liter melk
200 g boter
6 takjes tijm
1 zak voorgesneden frieten carrefour
1 dl witte wijn
2 dl kippenfond
1 klontje koude boter

Bereiding:
Kip:
Verwarm de oven voor op 145°C. Vul de kip met de helft van de ingrediënten. Bind de poten op en kruid langs alle kanten met peper en zout. Smelt de boter in een braadpan en bak de kip goudbruin. Doe de peperbolletjes en de rest van de ingrediënten erbij. Leg een klontje boter op de kip en zet de braadpan 1,5 u in de voorverwarmde oven. Giet regelmatig wat braadjus over de kip zodat deze mooi sappig blijft en niet uitdroogt.
Pastinaak:
Schil de pastinaken en snijd 2 pastinaken in grove stukken en zet op met de melk en wat tijm en kook deze totdat ze goed gaar zijn, mix dit nu in een keukenblender tot een fijne puree.
Snijd de andere pastinaken in de lengte doormidden en snijd deze nog eens telkens in 3 in de lengte.
Leg de stukken in een ovenschaal en doe er enkele klontjes boter bij, wat takjes tijm en peper en zout en steek deze in de oven samen met de kip gedurende een tal minuutjes.
Frieten:
Bak de frietjes voor in een een friteuze met ossenvet op 140°c gedurende een 10-tal minuutjes. Haal uit en laat even rusten op een bakplaatje met wat keukenpapier.
Bak de frietjes af in een friteuze met frituurolie op 180°c totdat deze mooi goudbruin en krokant zijn.

Saus:
Haal de kip uit de braadpan en zet opzij. Giet het vet uit de pan, zet de pan terug op het vuur en giet de witte wijn erbij. Laat kort inkoken en voeg de kippenfond toe. Kook in tot sausdikte en zeef. Roer er een klontje koude boter door.

Afwerking:

Versnijd de kip in 4 stukken en leg op een groot bord en werk af met de saus. Doe de frietjes, de pastinaakpuree en de geroosterde pastinaak in aparte kommetjes .