Nagerecht

Marokkaanse anijskoekjes

Marokkaanse anijskoekjes

Vandaag maken we een gebakje dat op het Suikerfeest of gewoon bij de thee opgediend kan worden. Het zijn Marokkaanse anijskoeken die uit het oosten van Marokko komen.

Benodigdheden:

Voor een zachte koek:
1 kg bloem
100 g geroosterd en gemalen sesamzaad
50 g geroosterd sesamzaad
1 tl gemalen anijszaad
2 zakjes bakpoeder
1 tl verse gist
150 g kristalsuiker
12 cl gesmolten boter
12 cl plantaardige olie
6 cl rozenwater
1/2 l lauwe melk
zout

Om in te smeren:
eidooier met een beetje azijn

Voor een krokante koek:
1 kg bloem
280 g kristalsuiker
2 zakjes bakpoeder
2 el sesamzaad,
2 el rozenwater
1 el anijszaad
1 tl gemalen anijszaad
geraspte schil van één sinaasappel
1 tl zout
24 cl melk
24 cl olie

Bereidingswijze:

Voor een zachte koek (kaak Khamer):
- Doe de bloem in de keukenrobot
- Voeg er zout aan toe
- Doe gist bij de melk en laat rustig oplossen
- Voeg het bakpoeder bij de bloem
- Doe er vervolgens het anijszaad en het sesamzaad bij
- Giet het rozenwater erbij
- Voeg er wat zout, boter en olie aan toe
- Meng al deze ingrediënten zachtjes met de keukenrobot
- Voeg vervolgens, beetje bij beetje, de gist met de melk aan het deeg toe
- Het deeg moet ongeveer 10 minuten goed worden gekneed zodat het zacht en glad wordt
- Haal het deeg uit de keukenrobot, dek het af met een doek en laat het ongeveer een halfuurtje rusten zodat het kan rijzen
- Rol de deegballetjes uit tot een ringvorm (klein of groot)
- Smeer ze in met eierdooier en azijn en bak ze in een voorverwarmde oven van 180 graden

Voor een krokante koek (kaak Souiri):
- Doe de bloem in de kom en voeg er kristalsuiker bij
- Voeg er vervolgens bakpoeder, anijspoeder, gewoon anijszaad en sesamzaad aan toe
- Doe er een beetje zout, rozenwater en olie bij
- Meng alle ingrediënten goed met de olie tot je een zanddeeg krijgt
- Giet de melk erbij als het deeg gaat kruimelen
- Rasp de buitenste schil van de sinaasappel en voeg dat toe aan het deeg
- Rol de deegballetjes uit tot een slangetje
- Breng de uiteinden naar elkaar toe en knijp samen tot een ring
- Leg de deegringen op een bakplaat met bakpapier voor je ze insmeert met eierdooier en een beetje azijn
- Stop de kaak in de oven en laat ze bruinen

Smakelijk ! ! !