Hoofdgerecht
Marokkaanse pannenkoeken en brood
Recept
We maken het basisrecept voor baghrir, Marokkaanse pannenkoeken en batbot, broodjes.
Benodigdheden:
Voor de pannenkoeken/baghrir:
- Fijn griesmeel
- Verse gist of broodgist
- Bakpoeder
- Zout
- Lauw water
Voor de broodjes/batbot:
- 250 gram harde tarwebloem
- 250 gram zachte tarwebloem
- 10 gram gist
- zout
- 30 centiliter water
- 300 gram bloem
Bereidingswijze:
De pannenkoeken:
- Giet je het griesmeel in de blender.
- Voeg er de verse gist bij, en bakpoeder.
- Giet er vervolgens water over om de gist en het griesmeel goed te mengen. Het mengsel moet goed worden gemixt in een blender.
- Meng alles gedurende ongeveer een minuutje.
- Voeg er een beetje zout bij.
- Mix nog eens drie minuutjes en laat het deeg om de tien seconden rusten.
- Blijf het deeg mengen zodat het vloeibaar blijft en mooi glad wordt.
- Laat het deeg vijftien minuten rusten in een kom.
- Zet de pan op het vuur en laat eventjes bakken.
- Er beginnen gaatjes in te komen. De bovenkant van de baghrir zit vol met gaatjes. Wanneer er wel duizend gaatjes in de baghrir zitten, en er geen deeg zichtbaar blijft, is hij gebakken.
- Baghrir bak je altijd maar aan één kant.
De broodjes:
- Meng 10 gram gist met 30 centiliter water
- Het deeg moet goed worden gekneed.
- Laat het deeg vervolgens rijzen in een kom.
- Haal het deeg uit de kom en kneedt nog een tweede keer.
- Laat het deeg dan nog een keer rijzen.
- Knijp de lucht eruit.
- Snij de gewenste hoeveelheid af.
- Bestrooi het deeg eerst met een beetje bloem.
- Rol het deeg dan uit met een deegrol tot een dun laagje deeg.
- Dan kun je met een vorm de gewenste grootte uitsteken. Groot of klein. Leg de batbot op de bakplaat en laat ze daarop nog eventjes rijzen.
- Zet een pan op het vuur. Leg dan de batbot in de pan en laat ze bakken.
- Bak ze aan beide kanten in een voorverwarmde pan.
Smakelijk!