Nagerecht

Pannenkoekentaart met banaan en chocolade

Pannenkoekentaart met banaan en chocolade

Pannenkoekentaart met banaan en chocolade

Vandaag maken we een pannenkoekentaart met banaan en een ganache van pure chocolade. Je kan ook andere fruitsoorten gebruiken, maar banaan past het beste bij de chocolade.

Benodigdheden:

Voor het pannenkoekenbeslag:
1/2 liter melk
250 gram bloem
4 eieren
1 eetlepel kristalsuiker
Een snufje zout
20 gram boter
Vanillesuiker

Voor de gekaramelliseerde bananen:
6 bananen
80 gram boter
1 tl kaneel
3 el kristalsuiker
Citroensap van een halve citroen

Voor de ganache:
150 gram room
300 gram pure chocolade

Voor het suikerglazuur:
60 cl water
110 gram kristalsuiker
65 gram room
20 gram cacaopoeder
2 gelatineblaadjes

Voor de versiering:
Koekjeskrokant of geroosterde amandelschilfers
Fruit naar keuze

Bereidingswijze:

Het pannenkoekenbeslag:
- Meng de eieren en de bloem in een mixer. Zo krijg je geen klonters in het beslag en hoef je niets meer te zeven
- Meng alles tot je een glad en zacht beslag hebt
- Voeg er vervolgens zout, vanillesuiker en kristalsuiker aan toe
- Meng al deze ingrediënten en giet de melk erbij wanneer de eieren zich met de bloem beginnen te mengen
- Laat het beslag ongeveer 30 minuten rusten
- Smelt de boter in een ban om beurre noisette te maken
- Bak de boter tot ze een goudbruine kleur krijgt, laat ze afkoelen en voeg ze vervolgens met behulp van een zeef toe aan het pannenkoekenbeslag

De gekaramelliseerde bananen:
- Meng een beetje boter en suiker in een pan met een antiaanbaklaag
- Doe achteraf een beetje citroensap in de pan zodat het mengsel niet te zoet wordt
- Snij de bananen. Ze moeten rijp zijn, anders zijn ze niet lekker bij dit gerecht
- Doe suiker op de bananen om ze te laten karamelliseren
- Doe de stukjes banaan in de pan en voeg er een beetje kaneel aan toe om de smaak te versterken
- Laat de bananen zachtjes karamelliseren en draai ze af en toe om
- Bak de bananen totdat ze mooi gekaramelliseerd zijn
- Je krijgt naast de stukjes banaan ook een soort bananencompote
- Haal de pan van het vuur en laat alles afkoelen

De ganache:
- Doe eerst de room in een pan
- Laat de room sudderen en zorg dat ze goed warm is
- Voeg dan de chocolade toe
- Zet het vuur uit zodat de chocolade niet aanbrandt
- Laat de chocolade smelten totdat je een blinkende ganache krijgt

Het suikerglazuur:
- Giet wat water in een pan
- Voeg er een beetje room en suiker bij
- Laat alles sudderen
- Week de gelatineblaadjes in een beetje water
- Wacht tot de suiker gesmolten is en doe er dan cacaopoeder en de gelatineblaadjes bij
- Laat alles smelten en giet vervolgens het mengsel door een zeef zodat er geen klonters in zitten
- Als het glazuur terug hard wordt, kan je het opnieuw smelten in een pan met kokend water

- Bak de pannenkoeken in een voorverwarmde pan
- Snij alle pannenkoeken even groot
- Neem een ronde bakvorm om de taart in te doen
- Kleef plasticfolie aan de randen van de bakvorm om de vloeibare chocolade in de vorm te houden
- Giet de ganache in een spuitzak. Als je geen spuitzak hebt kan je ook een lepel gebruiken
- Leg de eerste pannenkoek in de bakvorm, versier hem met een laag ganache en leg hier een laag bananen op
- Herhaal deze handeling tot alles op is
- Probeer de pannenkoeken plat te maken met je handen om de bovenkant van de taart zo gelijk mogelijk te maken
- Bedek de volledige taart met ganache
- De taart kan versierd worden zoals je zelf wel
- Zet de taart in de koelkast en laat ze afkoelen
- Haal ze vervolgens uit de koelkast en haal de folie en de bakvorm ervan af. Dit kan je doen door de taart met behulp van een warm doekje te verwarmen
- Til de taart zachtjes op en snij hem in stukjes
- Versier de zijkanten met bladerdeegkoekjes, geroosterde amandelschilfers of gewone amandelen
- De taart kan ook versiert worden met suikerglazuur

Smakelijk ! ! !