Hoofdgerecht
Pastilla (hartige taart) met vis
Pastilla (hartige taart) met vis
We maken een pastilla met vis op de traditionele manier. Zonder room en bechamelsaus, maar met
chermoula of Marokkaanse kruidensaus.
Benodigdheden:
voor de vismarinade of chermoula:
- 1 grote bos koriander en peterselie
- 4 knoflookteentjes
- 1/4 gekonfijte citroen
- 1 lepeltje komijn
- 1 eetlepel harissa
- 1 eetlepel paprika
- 4 eetlepels azijn
- 3 stokjes tijm
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 lepeltje zout
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 2 eetlepels olijfolie
voor de vulling:
- 1,5 kg witte vis (koolvis, wijting, zeetong)
- 1 kg garnalen, 1kg calamares
- 100 gram zwarte champignons
- 1/2 kg rijstvermicelli
- 2 rode paprika's
- 1 groene paprika
- 150 gram ontpitte groene olijven
- 200 gram geraspte kaas
- 4 eetlepels olijfolie
- 8 eetlepels plantaardige olie
Voor het plooien van de pastilla:
- bladerdeeg
- eigeel
- gesmolten boter
- olie.
Voor de versiering:
- Garnalen
- citroenschijfjes
- peterselieblaadjes
- rode en groene pepers.
Bereidingswijze:
- We maken eerst de chermoula voor de vis.
- Doe de koriander en peterselie in de mixer, voeg er de knoflook bij, en een stukje gekonfijte citroen, zonder pitten.
- Voeg een lepeltje komijnpoeder toe, pikante of zoete harissa.
- Voeg zout en azijn toe en daarna de tijm
- Mix eerst enkel deze kruiden samen, en voeg er tomatenpuree bij, en een beetje olie.
- Maak nu de vis klaar. Snij de vis in moten, ontdoe van vel en graten leg de visstukjes in een kom, en smeer ze in met de chermoula. Hoe meer je de vis laat rusten met de chermoula, hoe beter de smaak. Zet de pan op het vuur met ongeveer twee eetlepels olie. Bak dan de vis in de pan op een zacht vuurtje.
- Maak nu de vulling klaar. Neem een andere pan en meng de saus van de chermoula. Doe er een beetje rode en groene paprika in. Laat goed stoven en voeg er de olijven bij.
- Laat vermicelli in lauw water weken. Als ze zacht zijn, laat je ze uitlekken en knip je ze in kleine draadjes.
- Roerbak de garnalen ongeveer dertig seconden tot één minuut in een pan met chermoula en olie. Gebruik verse garnalen, geen diepgevroren.
- Roerbak nu de calamares, laat chermoula met olie sudderen en voeg de calamares toe. Bewaar ze daarna bij de garnalen en de groentjes. Hou het sausje bij.
- Snij nu de champignons in grove stukken. Nu alles goed mengen. De vulling is nu klaar. Laat ze ongeveer dertig minuten rusten. De gekruide chermoula moet doordringen in de vulling voor de pastilla.
- Plooi nu de pastilla. Giet eerst boter in de pan. Neem het eerste pastillavel. Leg de vellen tegen de rand van de pan. De vellen moeten een beetje over de rand uitsteken. Giet een beetje gesmolten boter op het deeg, gemengd met olie. Leg in het midden nog een deegvel om te verstevigen.
- Neem de vulling: Dit is het mengsel van rijstvermicelli met calamares, garnalen, gedroogde zwarte champignons, olijven, paprika, chermoula.
- Leg de vis bovenop de vulling en voeg de kaas toe.
- Plooi de randen van de deegvellen op de vis en de vulling.
- Smeer de randjes in met het eigeel. Enkel de eidooier, zonder het eiwit.
- Leg ze omgekeerd op bakpapier in de oven. Maak gaatjes aan de bovenkant van de pastilla en smeer er een beetje boter op.
- Steek ze nu in de voorverwarmde oven op 180 à 190 graden. Als de bovenkant bruin wordt, leg je er aluminiumpapier op tot de onderkant ook gebakken is.
- Versier de pastilla (hartige taart) met calamares, garnalen of citroenschijfjes.
- Dien ze op met peterselieblaadjes of leg ze op een slaatje.
Smakelijk!