Tajine Maqfoul
Tajine Maqfoul
Tajine Maqfoul
Met dit recept kan je een heerlijke tajine bereiden om in de zomer klaar te maken, zeker wanneer het warm is. Lees hier hoe je tajine Maqfoul maakt.
Benodigdheden:
• 5 kippenbouten
• 8 uien
• 2 teentjes knoflook
• 1 tl witte peper
• 1 tl kurkuma
• 1 tl gemberpoeder
• 3 kaneelstokjes
• 6 saffraandraadjes
• Koriander en peterselie
Werkwijze met tajine:
- Leg de kippenbouten in een schaal en kruid ze met witte peper, zout, kurkumapoeder, gemberpoeder, saffraan en een beetje knoflook.
- Voeg ongeveer 2 el water toe zodat de kruiden goed kunnen intrekken. Laat de kippenbouten marineren.
- Neem de tajine (of een gewone kookpot) en leg de takjes koriander en de peterselie onderaan, zodat de kip niet aan de bodem blijft kleven. Dit is zeer belangrijk, zelfs al heb je een tajine met anti-aanbaklaag!
- Leg op de koriander en peterselie uienringen. Je mag veel ui gebruiken, want hoe meer die karamelliseert, hoe lekkerder.
- Leg de kip op de ui. Giet ook de kruidenmarinade waarin de kip heeft gemarineerd in de tajine. Voeg hier 2 à 3 kaneelstokjes aan toe en geklaarde boter.
- Vervolgens bedek je de kip met uienringen. Pel de tomaten en verwijder de pitten, zodat er minder vocht uit de tomaten komt. Snij ze in schijfjes en leg ze bovenop de uienringen. Doe hier nog wat zout bij en 2 à 3 eetlepels olie.
- Zet de tajine op een houtskooloventje en plaats het deksel erop zodat het op een zacht vuurtje kan koken. Als de kip gaar is neem je de tajine van het vuur.
- Neem wat suiker en strooi het over de tajine naar eigen smaak. Vervolgens strooi je nog wat kaneelpoeder op de uien en tomaten.
- Neem een stalen of gietijzeren pan en leg hier de warme houtskool in. Dek hiermee de tajine af, zodat de uien en tomaten kunnen karameliseren. Je kan er ook voor kiezen om de tajine in de oven te zetten.
Werkwijze met kookpot:
- Volg de stappen hierboven en rangschik de uien en tomaten netjes, zodat je ze na het koken goed uit elkaar kan halen.
- Zet de kookpot op het vuur zonder water en zet het vuur op een hele lage stand. Laat koken totdat de kip en groenten vocht lossen en de kip gaar is.
- Neem twee schaaltjes en leg in het ene de tomaten en in het andere de uienringen uit de kookpot. Bak ze beiden.
- Neem een ovenschaal en leg de kippenbouten hierin. Versier dit met de gebakken uienringen en de gebakken tomatenplakjes.
- Neem wat suiker en strooi het over de tajine naar eigen smaak. Vervolgens strooi je nog wat kaneelpoeder op de uien en tomaten.
Smakelijk!