Hoofdgerecht
Tajine met gehaktballetjes van sardines
Recept
Benodigdheden:
- 750 gram verse sardines
- 1 groene en 1 zoete paprika
- tomatenpuree
- 1 ei
- knoflook, koriander, peterselie, tijm, kaneel, zout
- harissa, Ras el Hanout kruiden, kurkuma, amandelpoeder
- suiker, olijfolie, amandelpoeder
- zwarte en groene olijven
Bereidingswijze:
- Fileer de sardines: verwijder je de kop. Vervolgens kun je met je duim makkelijk de graten verwijderen. Maak de graat los vanaf de staart. Ga met je vinger langs de graat om hem helemaal los te maken. Neem een mes en fileer de vis vanaf het midden. Op die manier snij je de filet los van het vel.
- Maal de sardinefilets in een roerzeef met middelgrote of wijde gaatjes. Gebruik geen mixer, want dan worden ze te zompig.
- Voeg knoflook toe. Voor 750 gram sardines gebruik je twee teentjes knoflook.
- Voeg er twee eetlepels koriander en peterselie bij.
- Voeg zoete of pikante harissa aan het mengsel toe.
- Vervolgens één eetlepel Ras el hanout 'Mrouzia', klein beetje kaneel, een snuifje zout, een koffielepel komijn, een beetje kurkuma, en een beetje zoete paprika.
- Voeg de kruiden bij de vis in de roerzeef, opdat de kruiden goed vermengd zouden zijn met de vis. Laat het rusten.
- Maak nu de saus klaar. Doe wat geconcentreerde tomatenpuree in de pan of tajine. Dit is de basis voor de saus.
- Gebruik twee eetlepels tomatenpuree in verhouding tot de hoeveelheid vis. Voeg water toe aan de puree en meng tot je de gewenste dikte verkrijgt. Kijk hoe de puree mooi in het water oplost tot een gladde saus.
- Voeg er een knoflookteentje bij en ook een paar takjes tijm. Voeg er wat suiker aan toe om het zure van de tomaten te verzachten. Een snuifje zout en twee tot vier eetlepels olijfolie.
- Kruidt nu met ras el hanout en nu voeg er 4 eetlepels amandelpoeder bij. Je kan het amandelpoeder eventueel vervangen door broodkruim.
- Voeg het wit van één ei toe.
- Alle ingrediënten goed omroeren.
- Bestrijk je handpalmen met een beetje olijfolie en maak balletjes van het mengsel.
- Doe de visballetjes bij de saus. De saus mag niet te vloeibaar en niet te dik zijn. De kleur van de visballetjes zal veranderen. De kruiden geven kleur aan de vis.
- Voeg er groene of zwarte olijven bij. Groene olijven smaken beter bij de tajine.
- Voeg er nog wat gebakken groene paprikareepjes bij. Laat ze vijf à acht minuten op een zacht vuurtje sudderen. Na vijf à acht minuten koken zijn de visballetjes klaar.
Smakelijk!