Waterkers-preisoep met Maaslandse ham en een roggetoast van hoeveboter
Waterkers-prei soep, maaslandse rauwe ham, en roggetoast met hoeveboter
Ingrediënten voor 4 personen:
2 dikke uien
5 stengels prei
2 dikke aardappelen
1 bussel waterkers
2 teentjes knoflook
3 takjes tijm
2 laurierblaadjes
2 liter kippenbouillon of groentenbouillon
120 g gesneden Maaslandse rauwe ham
4 sneden roggebrood
Hoeveboter
Bereiding:
Soep:
Pel de uien en de knoflook en snijd in grove stukken.
Snijd van de zorgvuldig gewassen prei het witte en het lichtgroene gedeelte in stukken.
Schil de aardappelen en snijd in 4
Stoof nu in een pot met een flinke klont boter de uien, knoflook en prei goed aan zonder te kleuren. Voeg nu de aardappelen toe en zet de groenten net onder met de kippen of groentenbouillon. Voeg de samengebonden laurierblaadjes en tijmtakjes toe.
Laat de soep nu gedurende een 25-tal minuutjes zachtjes gaar pruttelen.
Haal de laurier en tijm nu uit de soep en voeg de gewassen waterkers toe.
Mix de soep nu in een keukenblender of met een staafmixer mooi glad en kruid af met peper en zout.
Gefrituurde prei:
Snijd het groen van de prei in zeer fijne reepjes en kook deze kort in kokend gezouten water.
Verfris de prei nu onder koud stromend water en dep goed droog.
Frituur de prei nu in wat arachideolie totdat ze mooi krokant is en laat uitlekken op een keukenpapiertje.
Toasten:
Smeer de toasten lang beide kanten in met wat hoeveboter en bak de mooi krokant in een voorverwarmde oven op 160°C.
Afwerking:
Doe de soep in een bord of kom, werk af met de rauwe maaslandse ham, wat gefrituurde prei en serveer hierbij de toast met hoeveboter.